Επιστολή Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου προς Κυνηγετικούς Συλλόγους
Αθήνα, 08/09/14
ΑΠ: 991
ΑΠ: 991
Προς:
Πανελλήνια Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδος
Κυνηγετικούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα
Πανελλήνια Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδος
Κυνηγετικούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα
Θέμα: Υποχρεώσεις κυνηγών – ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι ενημερώσεις και οι κοινοποιήσεις στον Π.Κ.Σ. σχετικά με προγράμματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και εμβολιασμών που πραγματοποιούν κυνηγετικοί σύλλογοι ανά την επικράτεια. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των προγραμμάτων δε γίνεται με τον τρόπο που θα έπρεπε και ο νόμος ορίζει, με αποτέλεσμα τόσο η υγεία και ευζωία των ζώων όσο και η δημόσια υγεία να τίθενται σε κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες ζώων να απειλούνται με πρόστιμα. Σας αποστέλουμε το παρόν έγγραφο, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα όσα ο νόμος ορίζει σχετικά με τις υποχρεώσεις των κυνηγών – ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων, καθώς και για τις απαραίτητες προϋποθέσεις έκδοσης κυνηγετικής άδειας.
Αναλυτικότερα, λοιπόν, ο σκύλος πρέπει έχει σε ισχύ εμβολιασμό λύσσας (μέσα στον τελευταίο χρόνο) που αποδεικνύεται με βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο (όπου φαίνεται η ημερομηνία, το εµβολιακό σκεύασμα που έχει χρησιμοποιηθεί και η υπογραφή και η σφραγίδα του κτηνιάτρου) το οποίο, σύμφωνα με το α’ εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Νόμου 4039/2012 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 46, παράγραφος 2, εδάφιο δ’, του Νόμου 4235/2014, μπορεί να εκδίδει μόνο νόμιμος κτηνίατρος που εκτός των άλλων διαθέτει ΝΟΜΙΜΟ (ΙΔΙΩΤΙΚΟ) ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ. Η χορήγηση μεταλλικής κονκάρδας ένδειξης αντιλυσσικού εμβολιασμού είναι υποχρέωση του κτηνιάτρου σύμφωνα με το άρθρο του ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4235/2014.
Σύμφωνα δε με το άρθρο 5 του ν.4039/2012 ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή απόκτησή του, καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του.
Επιπλέον, πρέπει να δηλώνει μέσα σε πέντε ημέρες την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο, καθώς και να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου
Στο σημείο 4 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι “Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνησή του μαζί με το σκύλο του για το σκοπό αυτόν έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του. Στο άρθρο 5, σημείο 5 αναφέρεται ότι . “Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος, που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί σύμφωνα με την περίπτωση α ́ της παραγράφου 1 και δεν έχει εγγραφεί χειρόγραφα ή με την ετικέτα ταυτοποίησης, ο αριθμός της σήμανσης στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου συντροφιάς, μέχρι να σημανθεί το συγκεκριμένο ζώο. “
Η δε παράλειψη τήρησης ενημερωμένου βιβλιαρίου ή διαβατηρίου ζώων συντροφιάς τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ πρoσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε επόμενο, η παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωση απώλειας του ζώου συντροφιάς τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ, η μη τοποθέτηση μεταλλικής κονκάρδας τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ. Προς ενημέρωσή σας το σύνολο των παραβάσεων και των χρηματικών προστίμων αναγράφονται στον νόμο 4039/2012 στον Πίνακα Διοικητικών κυρώσεων και προστίμων.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια σε ζητήματα που άπτονται την υγεία και την ευζωία των ζώων.
Με εκτίμηση,
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Α. ΤΡΑΧΗΛΗ Α. ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ
Το νομικό καθεστώς για τα εκπαιδευτικά |
---|
Η αποφυγή απελευθέρωσης των σκύλων μας κατά τους μήνες που γίνετε αναπαραγωγή των θηραμάτων είναι απόλυτα αναγκαία.
Η νεκρή κυνηγετική περίοδος είναι το ιδανικό διάστημα για τα εκπαιδευτικά των κυνηγόσκυλων και της προετοιμασίας για την επερχόμενη έναρξη. Όμως κι εδώ υπάρχουν κανόνες που ορθά έχει θέσει η πολιτεία και τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε απαρέγκλιτα.
Ας δούμε το γιατί.
Συνάδελφοι, όπως είναι γνωστό, η κυνηγετική περίοδος τελείωσε την 29/2/2016.. Είναι μια νεκρή για εμάς περίοδος. Έχουμε καθαρίσει, λαδώσει και τοποθετήσει στη θέση τους τα όπλα μας περιμένοντας την 20η Αυγούστου για να αρχίσουμε και πάλι από την αρχή, με νέες φιλοδοξίες. Κατ’ αρχήν, να έχουμε όλοι υγεία, να είμαστε καλά. Οι συνάδελφοί μας μπορούν να χωρισθούν σε δύο κατηγορίες: η πρώτη περιλαμβάνει αυτούς που δεν έχουν κυνηγετικούς σκύλους και η δεύτερη εκείνους που έχουν. Σήμερα θα ασχοληθώ με τους συναδέλφους που διατηρούν έναν ή και περισσότερους κυνηγετικούς σκύλους, είτε για κυνήγι πουλιών είτε για κυνήγι τριχωτών θηραμάτων (λαγού, αγριόχοιρου κ.λπ.). Είναι γεγονός ότι ο κυνηγετικός σκύλος πρέπει να ευρίσκεται σε επαφή με τον φυσικό του χώρο που είναι το δάσος, ο κυνηγότοπος γενικότερα.
Τι προβλέπει η Ρυθμιστική
Το κυνήγι του λαγού τελειώνει τη 10ην Ιανουαρίου κάθε χρόνου, του δε αγριόχοιρου την 20ην του ιδίου μηνός. Σύμφωνα με την ετήσια απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ρυθμίζεται το κυνήγι για κάθε κυνηγετική περίοδο, η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για την άσκηση κυνηγιού επιτρέπεται από τη 15η Σεπτεμβρίου μέχρι την 20η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου και μόνον τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου.
Μετά την ανωτέρω ημερομηνία απαγορεύεται η χρησιμοποίηση για κυνήγι σκύλου δίωξης, όπως επίσης, μετά το πέρας κάθε κυνηγετικής περιόδου, η εν γένει απελευθέρωση των εν λόγω σκύλων, έστω και για εκγύμναση σε οποιοδήποτε μέρος. Για το σκύλο ο οποίος χρησιμοποιείται για το κυνήγι των πουλιών (μπεκάτσας, πέρδικας, ορτυκιού κ.λπ.) επιτρέπεται η χρησιμοποίησή του κάθε ημέρα, καθ’ όλη την κυνηγετική περίοδο. Μετά τη λήξη αυτής, απαγορεύεται η απελευθέρωσής τους σε οποιοδήποτε μέρος, όπως και για τους σκύλους δίωξης. Μόνο σε περιορισμένες εκτάσεις
Μέχρι το 1998, σύμφωνα με το τότε ισχύον νομικό καθεστώς (άρθρο 255 του Ν.Δ. 86/69), απαγορευόταν τελείως η εις την ύπαιθρο ελευθέρα κυκλοφορία κυνηγετικών σκύλων, κατά το χρόνο που απαγορευόταν το κυνήγι. Επιτρεπόταν μόνο έναν (1) μήνα προ της ενάρξεως της κυνηγετικής περιόδου η εκγύμνασής τους με τη συνοδεία κυνηγών, χωρίς να φέρουν όπλο και μόνο σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονταν από τις αρμόδιες Δασικές Αρχές.
Από το 1998 και μετά την ισχύ του άρθρου 57 παρ. 4 περ. α του Ν. 2637/1998, η εκγύμναση όλων των κυνηγετικών σκύλων (δίωξης και μη) επιτρέπεται καθ’ όλο το έτος, συνοδευόμενοι από κυνηγούς ή κυναγωγούς, χωρίς να φέρουν όπλο, σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από την αρμόδια δασική αρχή (Δασαρχείο).
Προς όφελος του κυνηγόσκυλου
Με την εν λόγω διάταξη μας εδόθη η δυνατότητα να αφήνουμε ελεύθερο και να εκγυμνάζουμε τον κυνηγετικό μας σκύλο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που έχει για εμάς διπλή σημασία αφού και το σκύλο μας εκγυμνάζουμε, γεγονός αναγκαίο γι’ αυτόν (σκεφθείτε το σκύλο σας από τις 10/1 έως τις 15/9 κάθε χρόνου, να ευρίσκεται στην ταράτσα των σπιτιών μας ή σε κάποιον ακάλυπτο χώρο και ξαφνικά να έχουμε αξίωση, χωρίς καμιά προετοιμασία, να είναι έτοιμος στις 15/9) και ταυτόχρονα μας δίδεται η ευκαιρία (το κίνητρο) να περπατήσουμε στο δάσος, στον προσφιλή μας κυνηγότοπο, έστω χωρίς όπλο, συντροφιά με το σκύλο μας, με την παρέα μας. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι κυνηγοί –ανάμεσά τους κι εγώ– που νιώθουν το ίδιο ευχάριστα είτε έχουν όπλο είτε όχι. Είπαμε, το κυνήγι, πρώτα και πάνω από όλα, πρέπει να το δούμε ως άθλημα. Απαιτείται σεβασμός
Τη δυνατότητα αυτή που μας δίδει η πολιτεία πρέπει να τηρήσουμε απόλυτα. Πρέπει να οδηγούμε για εκγύμναση τους σκύλους μας μόνο σ’ αυτούς τους χώρους. Τούτο πρέπει να γίνεται διότι ταυτόχρονα θέλουμε και οφείλουμε να μην ενοχλούμε το θήραμα, κυρίως κατά το χρόνο τής αναπαραγωγής του.
Σκεφθείτε τα μικρά λαγουδάκια, γουρουνάκια, τι τύχη θα έχουν αν εντοπισθούν από τους σκύλους δίωξης ή ακόμη και τα αβγά των φωλεών των διαφόρων πτηνών (περδίκων, ορτυκιών κ.λπ.). Πέρα από αυτό, το θήραμα πρέπει να μείνει ήσυχο και να νιώθει ασφαλές για να έχει το καλύτερο δυνατό αναπαραγωγικό αποτέλεσμα. Ιδού, λοιπόν, ο λόγος που πρέπει να σεβαστούμε απόλυτα τις σχετικές αποφάσεις των δασικών αρχών. Βέβαια, θα με ρωτήσετε, στους χώρους που επιτρέπεται η εκγύμναση δεν θα υπάρχουν τα ανωτέρω επιζήμια αποτελέσματα για τα ευρισκόμενα σε αυτούς τους χώρους θηράματα; Σίγουρα ναι. Όμως, το «κακό» θα είναι πολύ περιορισμένο και θα γίνεται σε όσο μικρότερο μέγεθος προκειμένου να εξυπηρετηθεί και η άλλη επίσης σοβαρή ανάγκη που επιβάλλει να μη διατηρείται ο σκύλος μας σε κατάσταση «ομηρίας» ως προς την αποστολή του, για πολλούς μήνες ετησίως.
Αυστηρές ποινές για τους παραβάτες
Πιστεύω ότι σ’ όλους μας γίνεται σεβαστό και τηρείται, χωρίς νομική επιταγή, η αποφυγή απελευθέρωσης των σκύλων μας κατά τους μήνες που κυρίως λαμβάνει χώρα η αναπαραγωγή και αυτοί είναι οι μήνες Απρίλιος και Μάιος.
Δεν χρειάζεται να αναφέρω εδώ ότι η μη τήρηση της ανωτέρω διάταξης, που επιτρέπει την εκγύμναση των σκύλων μας μόνον στις καθοριζόμενες από τη δασική υπηρεσία περιορισμένες εκτάσεις, τιμωρείται σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 287. Επίσης, πέρα των προβλεπόμενων από τη διάταξη αυτή ποινών, επιβάλλονται και παρεπόμενες ποινές που είναι περισσότερο επώδυνες για κάθε κυνηγό.
Θα επανέλθω στο επόμενο τεύχος και θα αναφερθώ πλέον στα σοβαρά αδικήματα που διαπράττονται κατά την άσκηση του κυνηγιού.
Του Ηλία Μπεκιάρη, δικηγόρου
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΗΡΑΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Θεσσαλονίκη 10-8-2012
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Αριθ. Πρωτ.: 65036
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ
ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ταχ. Δ/νση : Καρατάσου 1, ΤΚ 546 26 Αριθμ. Δασ. Ρυθμιστικής Διάταξης Θήρας: 1
Πληροφορίες : Κορακά Αρετή
Τηλέφωνο : 2310 545 585, 545 595
FAX : 2310 - 556280
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΗΡΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του N.Δ. 86/69 “περί δασικού κώδικα” (άρθρα 251, 258, 259 και 261), N.Δ.
996/1971 (άρθρο 11), του N.177/1975 (άρθρα 7 και 8) του Ν. 2637/98 (άρθρα 57, 58 και 59) και της
414985/29-11-1985 (Φ.E.K. 757/B/18-12-1985) κοινής απόφασης των κ.κ. Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας
και Αναπληρωτή Υπουργού Γεωργίας “Μέτρα διαχείρισης της άγριας πτηνοπανίδας” (άρθρα 5 και 11), όπως
αυτή τροποποιήθηκε με τις 366599/16-12-1996 (Φ.E.K. 1188/B’/31-12-1996) και 294283/23-12-97 (ΦEK
68/B/4-2-98), 87578/703/6-3-2007 (ΦΕΚ 581/Β/23-4-2007) κοινές αποφάσεις των κ.κ. Yπουργών
Eθνικής Oικονομίας και Γεωργίας και της Η.Π. 37338/1807/Ε.103/1-9-2010 (ΦΕΚ 1495/Β/2010) κοινής
απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την αριθ. Η.Π.
8353/276/Ε103/23-02-2012 (ΦΕΚ 415/Β/2012) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών-
Οικονομικών-Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής
Αλλαγής-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2. Το άρθρο 255 του Ν.Δ 86/69, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 57 παρ. 4 του Ν. 2637/98.
3. Την αριθ. 173803/2135/31-07-2012 (ΦΕK 2225/B/31-07-2012), Απόφαση Υπουργού
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ‘’Περί ρυθμίσεων θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2012-
2013, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στο πρόγαμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ : Β4ΓΨΟ-Λ2Ω.
4. Την αριθ. 1425/19-1-2011 (ΦΕΚ 452/Β/22-3-2011), Απόφαση Γενικού Γ.Γ.Α.Δ.Μ.Θ. «Ανάθεση
αρμοδιοτήτων της Α.Δ.Μ.Θ και μεταβίβαση δικαιώματος υπογραφής.
5. Tην ανάγκη για ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την προστασία του Θηραματικού Κεφαλαίου και τον
τρόπο άσκησης του κυνηγίου κατά την περίοδο 2012-2013 στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου
Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. Καθορίζουμε τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2012-2013, από 20
Αυγούστου 2012 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2013.
2. Tα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι ημέρες κυνηγίου τους, καθώς
και ο μέγιστος αριθμός ατόμων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του,
αναφέρονται στο συνημμένο πίνακα θηρεύσιμων ειδών.
3. Απαγορεύουμε το κυνήγι της Mπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το
βράδυ.
ΑΔΑ: Β4ΓΛΟΡ1Υ-Κ1Ψ
4. Περιορίζουμε τη χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου από 15-09-2012 μέχρι και
20-01-2013 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλ. μόνο τις ημέρες κατά
τις οποίες επιτρέπεται, αντιστοίχως, το κυνήγι του Λαγού και του Αγριόχοιρου.
5. Επιτρέπουμε το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών, με
δικαίωμα θήρευσης μέχρι τεσσάρων (4) ατόμων κατά ομάδα και κατά ημερήσια έξοδο. Για λόγους προστασίας
της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη Χώρα του νεαρού αγριόχοιρου
όσο αυτό φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του καθώς και τις χοιρομητέρες αυτών.
6. Για τα είδη πουλιών που δεν αναφέρονται στην παρούσα απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα
με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3 και 4 της Οδηγίας 79/409 ΕΟΚ.
7. Επιτρέπουμε το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) από 15-09-2012 μέχρι και 20-01-2013 με
τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21-01-2013 μέχρι και 28-02-2013 χωρίς
σκύλο δίωξης, καθότι η περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης δεν έχει χαρακτηρισθεί
αρουραιόπληκτη και αν αλλάξουν οι συνθήκες θα εκδοθεί ιδιαίτερη διάταξη. Διευκρινίζουμε ότι η
χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της Αλεπούς υπόκειται στους περιορισμούς της παρ. 4 της
παρούσης.
8. Επιτρέπουμε το κυνήγι του Πετροκούναβου (Martes foina) από 15-9-2012 μέχρι και 20-01-
2013 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21-1-2013 μέχρι και 28-02-2013
χωρίς σκύλο δίωξης. Διευκρινίζουμε ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι του πετροκούναβου
υπόκειται στους περιορισμούς της παρ. 4. της παρούσης.
9. Επιτρέπουμε το κυνήγι της πετροπέρδικας από 1-10-2012 έως 15-12-2012 και μόνο τις ημέρες
Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή με δικαίωμα θήρευσης μέχρι τεσσάρων (4) ατόμων ανά κυνηγό/έξοδο.
10. Απαγορεύουμε το κυνήγι μέσα στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης.
α. Καταφύγιο άγριας ζωής «Χορτιάτη» της Δ.Ε Χορτιάτη του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη .
β. Καταφύγιο άγριας ζωής «Δέλτα Αξιού» των Δ.Ε Χαλάστρας και Αξιού του Δήμου Δέλτα.
γ. Καταφύγιο άγριας ζωής «Τσαίρι» του Δήμου Επανομής.
11. Απαγορεύουμε το κυνήγι εντός των περιοχών εκείνων όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας
ορισμένης χρονικής διάρκειας.
α. Στην έκταση που περικλείεται από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Πυλαίας – Πανοράματος –
Εξοχής – Ασβεστοχώριου – Πεύκων - Νεάπολης και Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και για
δέκα (10) χρόνια, ήτοι από 20-8-2011 μέχρι 20-8-2021.
β. Στην περιοχή Δήμoυ Ωραιοκάστρου και για δέκα (10) χρόνια, ήτοι από 31-7-2011 μέχρι 31-7-
2021.
γ. Στις εκτάσεις που περιλαμβάνονται στις ζώνες ΑΠ3, ΑΠ4, ΠΔ2, ΠΔ3, ΠΔ4, Β3, Β4, Β5
και Β6 της Κ.Υ.Α. 12966/14-5-2009 (ΦΕΚ 20-Τεύχος Αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και πολεοδομικών
θεμάτων) και μόνο σε αυτές που βρίσκονται εντός της περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης .
Ήτοι: Κοίτη Αξιού ποταμού, παλαιές κοίτες Αξιού «Μικρό & Μεγάλο Βαρδάρι» (παλιομάνες ), κοίτη Γαλλικού
Ποταμού, Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και θαλάσσια περιοχή, όπως τα όρια αυτών περιγράφονται και
απεικονίζονται στο συνημμένο παράρτημα της παρούσης.
12. Απαγορεύουμε το κυνήγι σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές.
13. Απαγορεύουμε το κυνήγι στις πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς σε ακτίνα 250 μέτρων
από την τελευταία κατοικία και γύρω από μεμονωμένες αγροικίες σε ακτίνα 150 μέτρων.
14. Απαγορεύουμε το κυνήγι χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, νομέα ή μισθωτή, α) στους
αμπελώνες από την έναρξη της θήρας έως τη λήξη του τρύγου, β) στους αθέριστους λειμώνες, γ) στις
καλλιεργημένες εκτάσεις και οπωρώνες, εφόσον η άσκηση του κυνηγίου βλάπτει την καλλιέργεια και δ) στις
περιφραγμένες εκτάσεις.
15. Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του
Υπουργού Πολιτισμού.
ΑΔΑ: Β4ΓΛΟΡ1Υ-Κ1Ψ
16. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση και χρήση παγίδων, δηλητηρίων, διχτυών, βρόγχων, ιξού, ειδικών
καθρεπτών, αγκίστρων και κάθε είδους ελκυστικών φώτων ή οργάνων ή ανάλογων μέσων, που έχουν σκοπό
τη θανάτωση, σύλληψη ή νάρκωση άγριων θηλαστικών και πτηνών, καθώς και η εμπορία και η κατασκευή των
οργάνων αυτών.
17. Δεν επιτρέπεται το κυνήγι με τη χρήση της ελαστικής σφενδόνας, κραχτών, ομοιωμάτων και
μιμητικών φωνών.
18. Απαγορεύουμε το κυνήγι με καρτέρι στις πηγές ή με παρακολούθηση των ιχνών στα χιόνια,
καθώς και η χρησιμοποίηση βοηθού, που θα φέρει όπλο χωρίς άδεια κυνηγού.
19. Απαγορεύουμε το κυνήγι από μηχανοκίνητα μέσα και η μεταφορά με αυτά κυνηγετικών όπλων, αν
αυτά δεν είναι λυμένα ή μέσα σε θήκη και η χρησιμοποίηση κάθε είδους προβολέων ή φώτων.
20. Δεν επιτρέπεται η διέλευση με κυνηγετικό όπλο μέσα από απαγορευμένες περιοχές στο κυνήγι,
εκτός αν το όπλο είναι λυμένο ή μέσα σε θήκη.
21. Απαγορεύεται η μεταφορά, η έκθεση σε κοινή θέα και ο καθ’ οιονδήποτε τρόπο βασανισμός
συλληφθέντων θηραμάτων.
22. Απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων που προέρχονται από
εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά) από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφ’ όσον
έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
23. Επιτρέπουμε το κυνήγι των ειδών όπου φαίνεται στον επισυναπτόμενο «Πίνακα (Ζώνες*)» μέσα
στις Ζώνες Διάβασης αποδημητικών πουλιών περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, οι οποίες
καθορίστηκαν με την αριθ. 54604/2939/24-7-76 απόφαση Υφ. Γεωργίας και όπου δεν ισχύουν ειδικές
απαγορεύσεις θήρας και καταφύγια άγριας ζωής εντός αυτών.
α. Ζώνη Διαβατών, Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Κιλκίς
Αφετηρία Διαβατά
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ: Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Κιλκίς διερχόμενη από Διαβατά μέχρι συναντήσεως συνόρων
Νομών Θεσ/νίκης-Κιλκίς, δυτική περιφέρεια χωριού Πετρωτού.
ΒΟΡΕΙΑ: Σύνορα Ν. Θεσ/-νίκης - Κιλκίς διερχόμενα από την περιφέρεια των χωριών Νάρες ,Ν.
Ξηροχωρίου, Φιλαδελφιανών, Προχώματος, Καστανά και Ακροποτάμου.
ΔΥΤΙΚΑ: Σύνορα Κουφαλίων, Χαλκηδόνας, Μικρού Μοναστηρίου, έπειτα ακολουθούν την αριστερή
όχθη του ποταμού Λουδία μέχρι θάλασσα.
ΝΟΤΙΑ: Θάλασσα μέχρι περιφέρειας Καλοχωρίου, έπειτα ακολουθούν την επαρχιακή οδό Θεσ/νίκης
- Διαβατών μέχρι την αφετηρία.
β. Ζώνη Σέδες, Ε. Ο. Θεσσαλονίκης - Μουδανιών
Αφετηρία (Σέδες) διασταύρωση Εθνικών Οδών Θεσ/νίκης - Μουδανιών & Θεσ/νίκης – Πολυγύρου
ΒΟΡΕΙΑ: Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Πολυγύρου μέχρι συναντήσεως των συνόρων των Νομών Θεσ/νίκης-
Χαλκιδικής, ανατολικά όρια χωριών Βασιλικών.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ: Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Πολυγύρου μέχρι συναντήσεως της αγροτικής οδού Γαλαρινού -
Βασιλικών.
ΝΟΤΙΑ: Ακολουθούν την επαρχιακή οδό Βασιλικών, Σουρωτής, Αγίας Παρασκευής, Ταγαράδων,
Νέου Ρυσίου, μέχρι συναντήσεως της διασταύρωσης της Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Μουδανιών.
ΔΥΤΙΚΑ: Ακολουθούν την Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Μουδανιών προς Θεσ/νίκη μέχρι διασταύρωση (Σέδες)
όπου και η αφετηρία.
γ. Ζώνη Επανομής-Περαίας
Αφετηρία: Διασταύρωση Ε.Ο. Μουδανιών – Επανομής – Περαίας
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ: Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Μουδανιών διερχόμενη από τα χωριά Τρίλοφο, Ανω Σχολάρι μέχρι
συναντήσεως των συνόρων των νομών Θεσ/νίκης – Χαλκιδικής διερχόμενα από την περιφέρεια του χωριού
Μεσημέρι και καταλήγοντα στη θάλασσα.
ΔΥΤΙΚΑ: Θάλασσα
ΑΔΑ: Β4ΓΛΟΡ1Υ-Κ1Ψ
ΒΟΡΕΙΑ: Θάλασσα μέχρι περιφέρειας χωριού Περαία. Έπειτα ακολουθούν την εθνική οδό προς
Θεσ/νίκη μέχρι διασταύρωση όπου και η αφετηρία.
24.Το κυνήγι όλων των επιτρεπομένων θηραμάτων, επιτρέπεται ν’ ασκείται μισή ώρα προ της
Ανατολής του Ηλίου και μέχρι μισή ώρα μετά τη Δύση του ηλίου.
25. Η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους
χώρους εκγύμνασης που καθόρισε η Υπηρεσία μας με την αριθ. 781/ΔΑΔ 1/7-2-2002 Απόφασή της και
απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.
26. K ατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί
υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους, ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλ ί
(αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων .
Η ισχύς της παρούσης διάταξης αρχίζει από 20-08-2012 και λήγει στις 28-02-2013, η τήρηση
της οποίας ανατίθεται στα όργανα της Δασοφυλακής, της Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικό, Ιδιωτικούς
Φύλακες Θήρας, Μέλη Κυνηγετικών Οργανώσεων, όλο το Δασικό Προσωπικό του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης
και σε κάθε φιλόνομο και φιλοπρόοδο πολίτη και οι παραβάτες της, τιμωρούνται κατά τις διατάξεις του
Δασικού Κώδικα και των λοιπών περί Θήρας διατάξεων, Αποφάσεων και Διαταγών που ισχύουν.
Με εντολή Γ.Γ.Α.Δ.Μ.Θ.
Η αν. Δασάρχης Θεσσαλονίκης
ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
Δασολόγος
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
1. Υπουργείο Περιβάλλοντος ,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Ειδική Γραμματεία Δασών
Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φ.Π.
Δ/νση Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας
Τμήμα Β’, Χαλκοκονδύλη 31 ,101 64 - ΑΘΗΝΑ
2. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας –Θράκης
Γενική Δ/νση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων
Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών
Λ. Γεωργικής Σχολής 46, Τ.Κ 55134 – ΕΝΤΑΥΘΑ
3. Προς τους Δήμους περιοχής ευθύνης μας
(Για την ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων
και επιστροφή του αποδεικτικού σε μας)
4. Δ/νση Δασών Ν. Θεσσαλονίκης
Ναυαρίνου 28, ΕΝΤΑΥΘΑ
5. Δ/νση Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης
Καρατάσσου 1, ΕΝΤΑΥΘΑ
6. Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα
Χαλάστρα Θεσ/νίκης, Τ.Κ. 57300
7. Γενική Αστυνομική Δ/νση Θεσσαλονίκης
Μοναστηρίου 326 , Τ.Κ 54121 –ΕΝΤΑΥΘΑ
8. ΣΤ’ Κ.Ο.ΜΑ.Θ.
Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Τ.Κ 55134 - ΕΝΤΑΥΘΑ
9. Δ/ση Δασών Πιερίας - Δασαρχεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας Αρναίας, Νάουσας, Βέροιας, Αριδαίας,
Σταυρού, Λαγκαδά, Κιλκίς, Γουμένισσας, Σερρών, Σιδηροκάστρου, Νιγρίτας – Έδρες τους
10. Κυνηγετικούς Συλλόγους: Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων, Χαλάστρας και Επανομής - Έδρες τους (Για
την ανακοίνωση στα μέλη τους, τη δημοσίευσή της και υποβολή σε μας του αποδεικτικού δημοσιεύσεως)
11. Όλο το Δασικό Προσωπικό της Υπηρεσίας μας – Έδρα του (Για την πιστή τήρηση κι εφαρμογή του).
ΑΔΑ: Β4ΓΛΟΡ1Υ-Κ1Ψ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ
(Ανήκει στην αρ.65036 / ΔΑΔ 1 / 10 -8-2012 Δασαρχείου Θεσ/νίκης)
α/α Είδος Ζώνες* Περίοδος Ημέρες Επιτρεπόμενος
αριθμός ατόμων
ανά κυνηγό/ έξοδο
Κοινή ονομασία Επιστημονική
ονομασία
ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ
1 Αγριοκούνελο ** Oryctolagus
cuniculus
20/8 - 14/9 15/9-10/3 όλες χωρίς περιορισμό
2 Λαγός*** Lepus europaeus 15/9-10/1 Τε.Σ.Κ. Ένα (1)
3 Αγριόχοιρος **** Sus scrofa 15/9-20/1 Τε.Σ.Κ. Τέσσερα (4)κατά ομάδα
4 Αλεπού Vulpes vulpes 15/9-28/2 όλες χωρίς περιορισμό
5 Πετροκούναβο Martes foina 15/9-28/2 όλες χωρίς περιορισμό
ΠΟΥΛΙΑ
α) Δενδρόβια, εδαφοβια κ.α.
1 Σιταρήθρα Alauda arvensis 20/8-14/9 15/9-10/2 όλες Δέκα (10)
2 Φάσα Columba palumbus 20/8-14/9 15/9-20/2 όλες χωρίς περιορισμό
3 Αγριοπερίστερο Columba livia 20/8-14/9 15/9-28/2 όλες χωρίς περιορισμό
4 Ορτύκι Coturnix coturnix 20/8-14/9 15/9-28/2 όλες (Δώδεκα)12
5 Τρυγόνι Streptopelia turtur 20/8-14/9 15/9-28/2 όλες (Δώδεκα )12
6 Τσίχλα Turdus philomelos 20/8-14/9 15/9-28/2 όλες
Είκοσι πέντε (25)
(Συνολικά από όλα τα
είδη)
7 Δενδρότσιχλα Turdus viscivorus 20/8-14/9 15/9-20/2 όλες
8 Κοκκινότσιχλα Turdus iliacus 20/8-14/9 15/9-28/2 όλες
9 Γερακότσιχλα Turdus pilaris 20/8-14/9 15/9-28/2 όλες
10 Κότσυφας Turdus merula 20/8-14/9 15/9-20/2 όλες
11 Καρακάξα Pica pica 20/8-14/9 15/9-28/2 όλες χωρίς περιορισμό
12 Κάργια Corvus monedula 20/8-14/9 15/9-28/2 όλες χωρίς περιορισμό
13 Κουρούνα Corvus corone 20/8-14/9 15/9-28/2 όλες χωρίς περιορισμό
14 Ψαρόνι Sturnus vulgaris 20/8-14/9 15/9-28/2 όλες χωρίς περιορισμό
15 Μπεκάτσα Scolopax rusticola 15/9-28/2 όλες Δέκα(10)
16 Πετροπέρδικα Alectoris graeca 1/10-15/12 Τε.Σ.Κ. Τέσσερα (4)
17 Νησιωτική Πέρδικα
*****
Alectoris chukar 1/10-15/12 Τε.Σ.Κ. Τέσσερα (4)
18 Φασιανός Phasianus colchicus 15/9-31/12 Τε.Σ.Κ. Ένα (1)
ΠΟΥΛΙA
β) Υδρόβια και παρυδάτια
1 Σφυριχτάρι Anas penelope 15/9-10/2 όλες
Δώδεκα(12) (Συνολικά
από όλα τα είδη)
2 Κιρκίρι Anas crecca 15/9-31/1 όλες
3 Πρασινοκέφαλη Anas platyrhynchos 15/9-31/1 όλες
4 Σουβλότταπια Anas acuta 15/9-10/2 όλες
5 Σαρσέλα Anas querquedula 15/9-10/2 όλες
6 Χουλιαρόπαπια Anas clypeata 15/9-10/2 όλες
7 Κυνηγόπαπια Aythya ferina 15/9-31/1 όλες
6 Τσικνόπαπια Aythya fuligula 15/9-10/2 όλες
9 Φαλαρίδα Fulica atra 15/9-10/2 όλες
10 Φλυαρόπαπια Anas strepera 15/9-31/1 όλες
11 Ασπρομετωπόχηνα Anser albifrons 15/9-10/2 όλες
12 Νερόκοτα Gallinula Chloropus 15/9-10/2 όλες Δέκα(10)
13 Μπεκατσίνι Galliano gallinago 15/9-10/2 όλες Δέκα(10)
14 Καλημάνα Vanellus vanellus 15/9-31/1 όλες Δέκα(10)
* Τμήματα της περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Θεσ/νίκης τα οποία είχαν χαρακτηρισθεί με την αριθ.
54604/2939/24-07-76 απόφαση Υφ.Γεωργίας ως ζώνες διάβασης αποδημητικών πουλιών.
ΑΔΑ: Β4ΓΛΟΡ1Υ-Κ1Ψ
** Από 1/3-10/3 μόνο στα νησιά που υπάρχει αγριοκούνελο χωρίς συνοδεία σκύλου.
*** Απαγορεύεται το κυνηγι του Λαγου (Lepus europaeus) καθ΄όλη την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου
στις νήσους Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο
**** Εξαιρείται η περιοχή της Πελοποννήσου για την οποία περιορίζεται το κυνήγι έως την 10-01-2013
***** Το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας (Alectoris chukar) επιτρέπεται σύμφωνα με τον ως άνω πίνακα
θηρευσίμων ειδών, με τις παρακάτω εξαιρέσεις:
α) Στο Νομό Λέσβου επιτρέπεται το κυνήγι τις παρακάτω Κυριακές : 16/09/2012, 23/09/2012, 30/09/2012,
07/10/2012, 14/10/2012, 21/10/2012 και 28/10/2012, 04/11/2012 και 11/11/2012.
β) Στους Νομούς Σάμου και Χίου και στην περιοχή της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και
Δωδεκανήσων (Α΄ΚΟΚΔ) επιτρέπεται το κυνήγι της από 15/09/2012 έως 30/11/2012 και μόνο τις ημέρες
Τετάρτη - Σάββατο - Κυριακή.
γ) Παρατείνεται η ισχύς της παραγράφου (α) της αριθ. 97734/4284/14-08-2007 (ΦΕΚ 1657/β/21-08-2007)
απόφαση του ΥΠ.Α.Α.Τ."Τροποποίηση Ρυθμίσεων Θήρας" από 20/08/2012 έως 14/09/2012.
ΑΔΑ: Β4ΓΛΟΡ1Υ-Κ1Ψ
Παράρτημα της αριθ.65036/ΔΑΔ 1/10-8-2012 Ρυθμιστικής Διάταξης
Θήρας κυνηγ. περιόδου 2012-2013 Δασαρχείου Θεσσαλονίκης
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΘΗΡΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ Κ.Υ.Α. 12966/14-5-2009
ΑΠ3: Περιοχή μεταξύ ανατολικής τάφρου Αξιού και παράκτιου δρόμου.
ΑΠ4: Περιοχή εκβολών Γαλλικού και οι μόνιμες ή περιοδικά εμφανιζόμενες νησίδες αυτών.
ΠΔ1: α) Η κοίτη Λουδία ποταμού από Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης μέχρι εκβολές του. β) Η χερσαία περιοχή
ανατολικά των εκβολών του Αξιού, μεταξύ της αποστραγγιστικής τάφρου (100μετρο) και του παράκτιου
αναχώματος. γ) Το νότιο τμήμα της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου.
ΠΔ2: Η κοίτη Αξιού από παλαιά γέφυρα Χαλκηδόνας – Γέφυρας ως την Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης.
ΠΔ3: Οι παλαιές κοίτες Αξιού «Μεγάλο» & «Μικρό Βαρδάρι» (Παλιομάνες)
ΠΔ4: Η ευρεία κοίτη Γαλλικού από γέφυρα Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης μέχρι τις εκβολές του.
Β3: Η περιοχή δυτικά κύριας κοίτης Αξιού από Ε.Ο. Χαλκηδόνας – Γέφυρας μέχρι Ν.Ε.Ο Αθηνών – Θεσ/νίκης.
Β4: Η περιοχή ανατολικά κύριας κοίτης Αξιού από Ε.Ο. Χαλκηδόνας – Γέφυρας μέχρι Ν.Ε.Ο Αθηνών –
Θεσ/νίκης.
Β5: Η περιοχή του Γαλλικού μεταξύ των αναχωμάτων από γέφυρα Διαβατών της παλαιάς Ε.Ο. Θεσ/νίκης –
Έδεσσας μέχρι γέφυρα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης.
Β6: Η περιοχή ανατολικά του Γαλλικού και νότια του Καλοχωρίου.
ΟΡΙΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΘΗΡΑΣ
Α΄ Περιοχή Λουδία ποταμού
Βόρεια: Η γέφυρα Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης
Ανατολικά: Αγροτικός δρόμος παράλληλα του προστατευτικού αναχώματος και κατά μήκος του αρδευτικού
αύλακα με κατεύθυνση προς Νότο ως το σημείο συνάντησης με παράκτιο ανάχωμα όπου και συναντά και τα
όρια του καταφυγίου άγριας ζωής Αξιού ποταμού.
Δυτικά: Κυρίως κοίτη Λουδία όπου και τα Διοικητικά όρια Νομών Θεσ/νίκης – Ημαθίας και του Δασαρχείου
Θεσ/νίκης.
Νότια: Θαλάσσια περιοχή όπου συναντά τα θαλάσσια όρια του καταφυγίου άγριας ζωής Αξιού ποταμού
Β΄ Περιοχή Αξιού ποταμού & Παλαιές κοίτες αυτού
«Μεγάλο» & «Μικρό Βαρδάρι» (Παλιομάνες)
Βόρεια: Η γέφυρα Αξιού επί της παλαιάς Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Χαλκηδόνας
Ανατολικά: Αριστερό (ανατολικό) προστατευτικό ανάχωμα Αξιού μέχρι γέφυρα Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης
όπου και τα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής Αξιού ποταμού. Συμπεριλαμβάνονται οι παλαιές κοίτες
(παλιομάνες) Αξιού – ανατολική (Μικρό Βαρδάρι) και δυτική (Μεγάλο Βαρδάρι) οι οποίες ξεκινούν βόρεια του
Δ.Δ. Ανατολικού (Δ. Χαλάστρας) και καταλήγουν στη θάλασσα η μεν ανατολική στο ύψος του Ινστιτούτου
Σιτηρών (δυτικό ανάχωμα Γαλλικού) η δε δυτική στο ύψος του δυτικού αντλιοστασίου Καλοχωρίου.
Νότια: Γέφυρα Αξιού επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης όπου και το βόρειο σύνορο του καταφυγίου άγριας
ζωής Αξιού ποταμού.
Δυτικά: Δεξιό (δυτικό) προστατευτικό ανάχωμα Αξιού μέχρι τη γέφυρα Αξιού επί της παλαιάς Ε.Ο. Θεσ/νίκης –
Χαλκηδόνας.
Γ΄ Περιοχή Γαλλικού ποταμού & Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου
Βόρεια: Η γέφυρα παλαιάς Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Χαλκηδόνας.
Ανατολικά: Αριστερό (ανατολικό) προστατευτικό ανάχωμα Γαλλικού μέχρι συνάντησης με αγροτικό δρόμο, ο
οποίος συναντά και τέμνει την οδό Πολυτεχνείου στα όρια του οικισμού του Καλοχωρίου, ακολουθεί την οδό
Μιλτιάδου και κατόπιν την οδό Κερκύρας μέχρι το αντλιοστάσιο Καλοχωρίου, συνεχίζει στα όρια του οικισμού,
βιοτεχνικής – βιομηχανικής ζώνης με έλος Καλοχωρίου, συναντά την οδό Αν. Θράκης, συνεχίζει επί της Αν.
Θράκης (πλησίον παλιάς χωματερής Καλοχωρίου) και καταλήγει στο παράκτιο ανάχωμα.
Νότια: Θαλάσσια οριογραμμή μέχρι συναντήσεως της ισοβαθούς των 6 μέτρων και παράλληλα με την ακτή
μέχρι που συναντά το ανατολικό αντλιοστάσιο Χαλάστρας, όπου και τα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής
Αξιού ποταμού.
Δυτικά: Αποστραγγιστική τάφρος της ζώνης των 100 μέτρων (100μετρο), ακολουθεί το παράκτιο ανάχωμα
μέχρι το ύψος του Ινστιτούτου Σιτηρών (δυτικό ανάχωμα Γαλλικού), συνεχίζει στο Δεξιό (δυτικό)
προστατευτικό ανάχωμα Γαλλικού ποταμού μέχρι τη γέφυρα της παλαιάς Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Χαλκηδόνας.
ΑΔΑ: Β4ΓΛΟΡ1Υ-Κ1Ψ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου