Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

volvinews - Η συνέντευξη της εβδομάδας. Μαυρούδα... ο τόπος και οι άνθρωποι



ΜΑΥΡΟΥΔΑ - Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ
mavrouda4
Η ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΥΤΟΥ
Μιλούν στο volvinews: ο κ. Ματαρτζίδης Γιώργος- Αντιπρόεδρος ΟΠΑΠ Βόλβης  ο κ. Σαββίβης Τάσος - Πρόεδρος Δόξας  και ο κ. Χαριτωνίδης Κώστας - Πρόεδρος Κοινότητας
Την περασμένη εβδομάδα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις δεν μας άφησαν τον χρόνο για την καθιερωμένη ''συνέντευξη'' μας και νομίζω πως αυτό ήταν απόλυτα δικαιολογημένο. Επιστρέφοντας λοιπόν στην μορφή της κανονικής ροής της ύλης μας, φιλοξενούμε σήμερα έναν οικισμό της περιοχής..
της ''γειτονιάς'' μαςδηλαδή, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας. Προορισμός μας η ορεινή, γραφική Μαυρούδα και φιλοξενούμενοι στις σελίδες μας οι άνθρωποι των κοινών αυτού του τόπου.
Η Μαυρούδα, είναι ένα μικρό χωριό χωμένο στο πράσινο των βουνών, γαλήνιο, άνετο και απλό. Είναι η γη της Ρίγανης, για όσους έχουν ακουστά την παραδοσιακή πλέον γιορτή που γίνεται εδώ και είκοσι χρόνια κάθε καλοκαίρι. Επί τουρκοκρατίας λεγόταν Μαύροβο.Το προγενέστερο πλούσιο ιστορικό παρελθόν της Μαυρούδας το μαρτυρούν τα ευρήματα οικισμού της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου και το διατηρημένο σε καλή κατάσταση, Βυζαντινό κάστρο με την Κινστέρνα, τα οποία συνυπάρχουν με την Οθωμανική κρήνη και το τέμενος στο χωριό. Το 1969, οι Πόντιοι πρόσφυγες που κατοικούσαν στο Σκεπαστό, αποσπάστηκαν από την κοινότητα Σκεπαστού και μετεγκαταστάθηκαν στην Μαυρούδα. Στον ίδιο τόπο έστησαν το μόνιμο σπιτικό τους και αρκετοί Σαρακατσάνοι. Οι περισσότεροι κάτοικοι σήμερα ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, παράγουν δε ένα καταπληκτικό τυρί.
Η Μαυρούδα δίνει καθημερινά, όπως όλοι οι οικισμοί μας, την δική της μάχη για ένα βήμα μπροστά κάθε φορά.
mavrouda3
ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ
Αυτή η προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας, είναι ασφαλώς συνολική και τεράστια, δεν παύει όμως να είναι μια προσπάθεια που έχει εκπροσώπηση και ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη ''γραμμή'' της είτε ως αιρετοί εκπρόσωποι των κατοίκων, είτε ως καταξιωμένοι επικεφαλής των φορέων τους.
Το volvninews βρέθηκε κοντά στους ανθρώπους αυτούς και έχει την τιμή να φιλοξενεί σήμερα τους κ. κ. Ματαρτζίδη, Χαριτωνίδη και Σαββίδη οι οποίοι μας μίλησαν για το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών δράσεων στο  χωριό τους. Η κουβέντα μας ξεκινά αρχικά με τον κ. Ματαρτζίδη Γιώργο - Αντιπρόεδρο του ΟΠΑΠ Βόλβης:
κ. Ματαρτζίδη, εδώ και αρκετό διάστημα έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την επανίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρούδας. Είστε αντιπρόεδρος και μάλιστα με αρκετά μεγάλη συμβολή στο έργο του κορυφαίου πολιτιστικού φορέα του τόπου μας του ΟΠΑΠ Βόλβης. Θα θέλαμε να μας πείτε σε ποιό σημείο βρίσκονται οι προηγούμενες ενέργειες, ποιά είναι η εκτίμηση σας για την κατάληξη τους και ποια είναι η συμμετοχή του ΟΠΑΠ στην προσπάθεια αυτή.

Αρχικά οφείλω να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και την προβολή του χωριού μας. Η Μαυρούδα είναι ένας ιστορικός οικισμός ο οποίος παρουσίασε πλούσιο πολιτιστικό έργο στο παρελθόν,αλλά για ένα διάστημα, αρκετά μεγάλο θα έλεγα ο Πολιτιστικός μας σύλλογος είχε αναστείλει την λειτουργία του και αυτό ήταν κάτι που δεν άφηνε αδιάφορο κανέναν μας. Από την πρώτη στιγμή της σύστασης του Νέου Δημου Βόλβης ξεκίνησαν μεγάλες προσπάθειες επανίδρυσης του συλλόγου μας. Ο Δήμος με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Γαλαμάτη και ο ΟΠΑΠ Βόλβης με όλα τα στελέχη του, στήριξαν και αναβάθμισαν ποιοτικά και ουσιαστικά την Γιορτή Ρίγανης Μαυρούδας.mavrouda1
ΓΙΟΡΤΗ ΡΙΓΑΝΗΣ ΜΕ... ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΠΙΚΑ ΟΡΙΑ
Μια γιορτή που αποτελεί το βασικό στοιχείο αναγνώρισης του τόπου μας εδώ και είκοσι ολόκληρα χρόνια. Είμαστε γνωστοί ευρύτερα ως η γη της Ρίγανης και πραγματικά αυτό είναι ένα αγαθό, μια ευλογία της φύσης για τον τόπο αυτό που σίγουρα μπορούμε να αναδείξουμε και να εκμεταλευτούμε σε πολύ υψηλή και ποιοτική κλίμακα με σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους μας. Τα χρόνια είναι τέτοια που πρέπει ο κάθε τόπος να αξιοποιεί όποιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες έχει. Έχουμε την στήριξη του Δημάρχου μας και γνωρίζω πολύ καλά πως κάνει τα αδύνατα δυνατά για τον στόχο του τομέα αυτού. Το καλοκαίρι που έρχεται, πιστεύω και είμαι σίγουρος γι' αυτό πως η Γιορτή Ρίγανης 2012, με την προγραμματιζόμενη μεγαλύτερη υποστήριξη που θα έχει από τον ΟΠΑΠ, θα αποτελέσει έναν ακόμα σημαντικότερο πυλώνα προβολής του τόπου και του προϊόντος της γής μας. Θα ήθελα να ευχηθώ στην προσπάθεια μας αυτή να είναι κοντά μας και  ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος του χωριού μας σε πλήρη μορφή, ανάπτυξη και λειτουργία.
Αυτό όμως μπορεί να σας το αναλύσει καλύτερα ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαυρούδας κ. Κώστας Χαριτωνίδης, τον οποίο κατά την γνώμη μου θα πρέπει να ρωτήσετε. Να γνωρίζουν όλοι οι συνδημότες μας πως εδώ στην Μαυρούδα είναι πάντοτε καλοδεχούμενοι και τους προσκαλούμε να γνωρίσουν τον τόπο μας αλλά και τα δώρα της γης μας.
Η συνέχεια της κουβέντας μας, μας οδηγεί στη συζήτηση με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Χαριτωνίδη: κ. Πρόεδρε, σε ποιό σημείο βρίσκονται σήμερα οι εξελίξεις της επανίδρυσης του Πολιτιστικού Συλλόγου του Χωριού;
Κοιτάξτε να δείτε υπήρχε παλιότερα Πολιτιστικός Σύλλογος στο χωριό και μάλιστα με πλούσια δράση, αλλά ο σημερινός στόχος μας  κινείται προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Ο σημερινός στόχος περιλαμβάνει τόσο τον τομέα του Πολτισμού όσο και τον τομέα του περιβάλλοντος. Θεωρούμε πως αυτή είναι μια πιο σύγχρονη και πιο χρήσιμη για την τοπική κοινωνία μας προσσέγγιση, την οποία μάλιστα θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και για την ανάδειξη, την κατοχύρωση, την προστασία και την προώθηση των προιόντων της ευλογίας της γης μας.  Έχουμε στο πλευρό μας τον Δήμο μας και πιστεύω πως σε σύντομο διάστημα θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες τυπικές λεπτομέρειες. Για ότι νεότερο υπάρχει θα σας ενημερώνουμε.
κ. Πρόεδρε, η Μαυρούδα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στις επικοινωνίες της και ιδιαίτερα στην χρήση του διαδικτύου που στην εποχή που ζούμε θεωρείτε αδιανόητο ακόμα και για την πιο απομακρυσμένη περιοχή. Τι νέα έχουμε στον τομέα αυτόν;
Μόλις σήμερα δημοσιεύσατε την ανακοίνωση του συλλόγου μας και εκεί τα λέμε όλα αναλυτικά. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μας αντιμετωπίζουν ισότιμα όπως όλους τους Έλληνες πολίτες με ότι δικαιούμαστε και εμείς. Και στον τομέα αυτόν είχαμε την βοήθεια του Δημάρχου μας προσωπικά και ελπίζουμε όλα να τελειώσουν σύντομα.
Μέσα στα πλαίσια της πολιστικής ανάτασης της Μαυρούδας περιλαμβάνεται φυσικά και ένας από τους πιο ζωτικούς τομείς για την Νεολάια κάθε τόπου. Ο τομέας του αθλητισμού. Για τον τομέα αυτό ο πλέον αρμόδιος που θα μπορούσε να μας μιλήσει δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της νεοσύστατης επίσης ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού, τον κ. Κώστα Σαββίδη.
κ. Σαββίδη, είστε πρόεδρος της Δόξας Μαυρούδας. Μια ομάδα που επανιδρύθηκε μετά από πολλά χρόνια και που έχοντας αγκαλιάσει όλα τα παιδιά της Μαυρούδας, έχει εντυπωσιάσει στην μέχρι τώρα παρουσία της στο πρωτάθλημα με το ήθος και την συνολική παρουσία της. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε; Πως τα ξεπερνάτε και ποιοί είναι οι άμεσοι μελλοντικοί στόχοι σας;

Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την προβολή τόσο του χωριού τόσο και της ομάδας μας. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να αναγνωρίζεται τόσο σύντομα η συνολική παρουσία μας από ένα καταξιωμένο και έγκριτο τοπικό μέσο ενημέρωσης όπως το volvinews.
mavrouda2
ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.. ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΨΗΛΟΤΕΡΑ
Ξεκινήσαμε και ξαναφτιάξαμε την ιστορική Δόξα Μαυρούδας με όλα τα παιδιά του χωριού και προχωράμε σταδιακά κόντρα σε κάθε αντιξοότητα και δυσκολία στην δημιουργία μιας νέας σελίδας της ποδοσφαιρικής ιστορίας του τόπου μας. Οι δυσκολίες πραγματικά είναι πολλές αλλά με την βοήθεια και την συμπαράσταση όλου του χωριού και του δήμου μας τα καταφέρνουμε όσο μπορούμε καλύτερα. Βρέθηκαν αρκετοί άνρθωποι που μας στήριξαν και μπορέσαμε να αποκτήσουμε υλικό και υματισμό για τα παιδιά μας και τους ευχαριστούμε όλους θερμά η φετινή παρουσία μας στο πρωταθλήμα της Γ΄κατηγορίας θα έλεγα πως είναι αρχικά "αναγνωριστική" Βάζουμε σταδιακά τις βάσεις και διαμορφώνουμε ένα αγωνιστικό σύνολο έτσι ώστε του χρόνου πρώτα ο θεός, να καταφέρουμε να πρωταγωνιστήσουμε. Βασικός σκοπός πάντα του σωματείου μας είναι η διαπαιδαγώγηση της νεολαίας μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι η έλλειψη γηπέδου στο χωριό. Αναγκαζόμαστε και παίζουμε στο γειτονικό Φιλαδέλφειο και αυτό όπως καταλαβένεται μας επιβαρύνει αρκετά τόσο ψυχολογικά οσο και αγωνιστικά. Κάνουμε ότι μπορούμε για να αποκτήσει γήπεδο το χωριό μας. Αυτό είναι κάτι που το έχει ανάγκη η Μαύρούδα. Έχουμε την στήριξη και την προσωπική υπόσχεση του φίλου μας Δημάρχου κ. Δημήτρη Γαλαμάτη και είμαι σίγουρος πως ο λόγος του θα γίνει πράξη και μάλιστά σύντομα.
κ. Σαββίδη υπήρχε παλιά γήπεδο στο χωριό και μάλιστα έχω αγωνιστεί προσωπικά σε αύτό. Θυμάμαι πολύ έντονα το πλήθος του κόσμου που παρακολουθούσε τον αγώνα όπως επίσης και τον Ιερέα του Χωριού ο οποίος τότε, στο μακρινό 1984 προπονούσε την ομάδα. Τι απέγινε το γήπεδο εκείνο; Μιλήστε μου λίγο για εκείνα τα περασμένα.
Να ξέρατε τι μου θυμίσατε τώρα. Πραγματικά υπήρχε το παλιό γήπεδο στην Μαυρούδα το οποίο όμως κάποια στιγμή έγινε...οικόπεδα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που σταδιακά η παλιά ομάδα της Δόξας έσβησε. Το χωριό στο γήπεδο εκείνο έζησε μεγάλες στιγμές και ο κόσμος πραγματικά στήριζε μαζικά τον σύλλογο. Όσο για τον Ιερέα που μου θυμήσατε, ήταν ένας άνθρωπος μεγάλης ποδοσφαιρικής ποιότητας και παιδείας που είχε περάσει και από τις τάξεις των ερασιτεχνών του Πάοκ Θεσσαλονίκης και είχε μεγάλο μεράκι με την μπάλα. Βοηθούσε την ομάδα όσο μπορούσε και είναι κομμάτι της ιστορίας της. Τις στιγμές εκείνες, στις οποιες με γυρίσατε με τις αναμνήσεις αυτές, θέλουμε και πρέπει να τις ξαναζήσουμε στην Μαυρούδα. Το νέο γήπεδο θα μας βοηθήσει σε αυτό. Η νεολαία μας το αξίζει και το δικαιούται.
κ. Πρόεδρε σε λίγες μέρες φιλοξενείτε τον Ξηροπόταμο σε ένα πολύ ενδιαφέρον αγώνα. Θέλουμε το σχόλιο και την τοποθέτηση σας τόσο γι΄αυτό το παιχνίδι, όσο και συνολικά για ολόκληρο το πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας.
Εύχομαι πρώτα από όλα, σε όλα τα παιχνίδια οι παίκτες να ξεκινούν και να τελειώνουν υγιέστατοι. Εύχομαι να υπάρχει όμορφο θέαμα και ο κόσμος να χαίρεται που έρχεται στο γήπεδο. Συνολικά για το φετινό πρωτάθλημα μας, θα ήθελα να ευχηθώ στους καλύτερους να ανέβουν κατηγορία και να κάνουν πάντοτε περήφανο τον κόσμο τους, με το ήθος, την ποιότητα και την προσπάθεια τους. Σας ευχαριστώ.
Κάπου εδώ τελειώνει το σημερινό αφιέρωμα και η φιλοξενία των ανθρώπων της Μαυρούδας. Ανοίξαμε σήμερα ένα παράθυρο γνωριμίας σε έναν από τους πιο γραφικούς και ταυτόχρονα τους πιο απομακρισμένους οικισμούς της "γειτονιάς" μας.
Ανοίξαμε ένα παράθυρο, που μας παρουσίασε έναν τόπο ζωντανό και μια προσπάθεια ανάτασης, η οποία αποβλέπει στο να δώσει στον τόπο αυτόν, όλα όσα δικαιούται και του αξίζουν. Μακάρι οι προσπάθειες και τα όνειρα των ανθρώπων και της τοπικής κοινωνίας αυτής, να έχουν το πιο όμορφο αποτέλεσμα. Έμείς σαν vovlinews θα είμαστε πάντα δίπλα τους, τόσο στον τομέα της προβολής των προσπαθειών τους όσο και για την φιλοξενία των απόψεων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου